Hallo,

Op het WereldWijdeWeb is natuurlijk heel veel info te vinden over (goud) hamsters, maar zoveel mensen zoveel meningen. De info in dit stukje is gebaseerd op eigen meningen en eigen ervaringen die ik heb opgedaan vanaf het begin dat ik fok, en dat is vanaf Januari 2004. Mis je informatie? Schroom je niet en vraag het me. Verderop zal ik wat handige en nuttige links plaatsen.

 

Bezint eer ge begint 

Bedenk vooraf goed of een hamster wel wat voor u en uw gezin is. Heeft u zich vooraf goed ingelezen? Weet u bijvoorbeeld dat het schemerdieren zijn en overdag voornamelijk slapen? Dat het daarom niet aan te raden is de hamster op een slaapkamer te zetten want geheid dat de hamster u wakker houd ‘snachts. Om dezelfde reden raad ik een hamster voor jonge kinderen ook af. Dat ze solitair zijn en dus het aller liefste alleen leven? Heeft u er de tijd en de ruimte voor? Een kooi is namelijk best groot. Mocht de hamster ziek worden, is er dan geld om naar de dierenarts te gaan? Allemaal dingen waar u aan moet denken voor u een hamster aanschaft, het gaat immers om een levend wezen en niet om een bankstel die u bij het grofvuil kunt zetten als u er zat van bent.

 

Waar koopt u uw hamster? 

Bij voorkeur koopt u uw hamster bij een fokker en niet bij een dierenwinkel. De fokker kan u voorzien van allerlei informatie over de hamster zelf, maar ook over de ouders en andere aanwezige familie leden van uw toekomstige hamster. Daarnaast kunt u met allerlei vragen bij ze terecht omtrent de hamster en de aanschaf ervan. De prijzen bij een fokker liggen doorgaans wel wat hoger dan bij een dierenwinkel. De reden is dat wij als fokkers impuls aankopen willen voorkomen. Maar voor dat kleine beetje meer geld krijgt u wel meer voor terug. Als u een fokker na keuze heeft gevonden kunt u veelal op hun website of facebook pagina de nestjes volgen die eraan zitten te komen of die reeds aanwezig zijn. Of u kunt in opvang centrums kijken, die dieren verdienen ook een 2e kans.

 

Wat heeft u allemaal nodig? 

 • Een hamsterkooi/aquarium/terrarium van minimaal 80x50cm (NB1. De minimale advies maat van het LICG is 70x50. NB2. Groter is wel beter i.v.m. de behoefde van een hamster). Een hamster graaft graag en heeft daarom de ruimte nodig. Bijvoorbeeld een aquarium van 1 meter breed bij 50cm zodat er een dikke laag bodembedekking kan.
 •  Een loopwiel van minimaal 28cm doorsnee. Een goudhamster kan wel 200+ gram worden, als het loopwiel dan te klein is gaat de rug hol staan en dat is slecht voor de gezondheid.
 •  Bodembedekking. Zelf gebruik ik houtvezel/zaagsel i.c.m. hooi maar er zijn verschillende soorten bodembedekkingen te verkrijgen, zorg er wel voor dat het lekker graafbaar is.
 •  Nestmateriaal. Hier krijgen ze wc papier en hooi. Absoluut geen hamsterwatten! Deze zijn erg gevaarlijk. Pootjes kunnen erin verstrikt raken en als de hamster eraan knabbelt kan hij er zelfs in stikken.
 • Voer. In de meeste dierenwinkels kan je goed premium voer kopen. Zelf geef ik Versele-laga crispy muesli hamsters & co gemengd met gedroogde kruiden en zo nu en dan vers fruit/groente.
 • Snacks, denk aan meelwormen en gedroogd fruit. Maar ook verse groente vinden ze lekker zoals o.a. wortel, paprika en andijvie. Geen yoghurt drops ivm de suikers.
 • Een drinkflesje dat niet lekt of een waterbakje wat niet omvalt.
 •  Een voerbakje. Hier gebruik ik geen voerbakjes maar strooi ik het voer door het hok zodat ze zelf hun voer kunnen zoeken. Dit stimuleert hun natuurlijke gedrag.
 • ·Een huisje. Let er wel op dat het huisje groot genoeg is. De meeste hier hebben geen huisje. Ze maken zelf een holletje onder en in de bodembedekking met hun nestmateriaal.
 • Speelmateriaal. Liefst van natuurlijke materialen ivm knagen. Denk bijvoorbeeld aan houten bruggetjes en tunnels.
 •  Een vervoersbakje om je hamster in te vervoeren, sowieso om je hamster in op te halen bij de fokker maar ook bijvoorbeeld voor als je naar de dierenarts moet.
 •  Je hamster. Want wat heb je aan een volledig ingerichte kooi zonder hamster.

 

 

Gezondheid 

Je zal aan een hamster niet snel merken dat hij ziek is, een hamster is van nature een prooidier en als die laat merken dat hij ziek zwak of misselijk is dan loopt het fout met hem af. Uiteraard heeft een hamster in gevangenschap niets of nauwelijks wat te vrezen maar het blijft een natuurlijk instinkt. Dus mocht je hamster gedrag gaan vertonen wat niet bij hamster gedrag hoort dan is er wel wat aan de hand en is het het beste om naar een dierenarts te gaan die ervaring heeft met knaagdieren.

 

Verzorging 

Hamsters houden net als mensen en andere dieren van een schoon bed, maak daarom met enig regelmaat de kooi schoon. Hamsters hoeven niet in bad of gewassen te worden, maar bij langharige hamsters kunnen soms de haren in de klit komen te zitten. Door de vacht zo nu en dan met een zachte droge tandenborstel te ‘borstelen’ is het enigszins te voorkomen. Mocht het zo lang worden dat het vast komt te zitten in bijvoorbeeld het renrad, dan kan je het natuurlijk ook een stukje afknippen. Nagels knippen hoeft in principe niet omdat normaal gesproken de nagels voldoende afslijten, toch gebeurd het wel eens dat de nagels te lang worden. Dit kan je afknippen (niet te kort en in het vlees knippen uiteraard) met een nagelschaartje. De tanden hoef je ook niets aan te doen, hamsters zijn immers knaagdieren. Soms gebeurd het wel eens dat de tanden wel te lang worden, dit kan de dierenarts die, er ervaring in heeft, verhelpen.

 

Huisvesting

Het LICG heeft een minimale maat van 70x50cm ingesteld, met als kanttekening dat groter wel beter is i.v.m. de behoeftes van een hamster. Een hamster moet natuurlijk wel de mogelijkheid hebben om lekker zijn/haar ding kunnen doen. Wat een hamster allemaal in zijn kooi wil hebben staat hier boven aangegeven. Mijn eigen kooien zijn 80x50cm, dit is ook de minimale maat die ikzelf aanraad. Klik hier voor een stukje huisvesting op deze site.

 

Voeding

Er zijn heel veel soorten hamster voer in de winkels te verkrijgen, de één nog duurder dan de ander. Let wel dat de prijs niet alles zegt natuurlijk maar de kwaliteit wel. Goede merken zijn sluis, xtra vital, garvo, versele-laga, casper faunafood e.d. Naast het gewone droogvoer vinden hamsters stukjes fruit en groente ook lekker zoals wortel, appel, komkommer, witlof en andijvie. Dierlijke eiwitten zijn ook belangrijk, deze zitten in o.a. Meelwormen. Als je die niet durf te geven kun je ook de gedroogde variant geven of hondenkoekjes (mergpijpjes) geven of een stukje gekookt eiwit, wel met mate natuurlijk. Ik raad een teveel aan eiwitten na een jaar af, dit omdat de nieren het niet meer goed kunnen verwerken.

 

Algemene info 

Een Syrische hamster, ook wel Mesocricetus auratus genoemd in het latijns, komt oorspronkelijk uit Aleppo het woestijnachtige gebied in Syrië. In 1839 werd dit soort voor het eerst ontdekt en in 1930 werd er een vrouwtje gevonden met 12 jongen. Waarschijnlijk stammen alle Syrische hamsters van deze hamster af. Een Syrische hamster is ongeveer tussen de 12,5 en 17,5 cm lang en varieert tussen de 100 en 200 gram. Gemiddeld worden ze tussen de 1,5 en 2,5 jaar oud. (uitzonderingen daar gelaten)

 

Alleen of Samen? 

Een hamster alleen is zielig? nee hoor helemaal niet! Syrische hamsters zijn solitair, dit betekend dat ze niet met soortgenoten kunnen en willen. Tot op een leeftijd van een week of 8 zal het heus wel goed gaan maar daarna tolereren ze elkaar niet meer. Ze zullen dan gaan vechten, waardoor ze flinke wonden kunnen krijgen en waarop de dood kan volgen.

 

Hamsters en (kleine) kinderen.

Ik raad hamsters niet aan als het toekomstige baasje nog maar een kindje is wat onder de 10 jaar is. Dit omdat de syrische hamsters schemerdieren zijn. Ze worden vaak pas na 20:00u wakker (uitzonderingen daargelaten). Eerder wakker maken vind ik echt een no go. Vergelijk het met als iemand jou midden in de nacht wakker maakt, ik word daar erg chagrijnig van in ieder geval. Plus een hamster kan daardoor venijnig hard bijten, en dat is voor niemand leuk. Jonge kinderen hebben ook vaak (onbewust) grijp/knijp drang en ook dan kan de hamster flink hard bijten omdat hij dat niet fijn vind. Vanaf 10 jaar zijn hamsters wel leuk als educatie hoe je voor een dier moet zorgen, maar ouders moeten wel ten alle tijden de verantwoording nemen. Heel vaak zie ik hamsters op marktplaats staan "omdat de kinderen er op uitgekeken zijn". Laat een kind ook nooit alleen met de hamster, vanaf een jaar of 12/13 is dit wel vertrouwder.

 

Tam maken

De hamsters die hier geboren worden, gaan veelal hand tam de deur uit. Wat inhoud dat ze nog niet volledig tam zijn maar wel handen en verschillende manieren van oppakken gewend zijn. Het echte tam maken mag u als baasje zelf doen. Dit omdat ze hier relatief kort wonen, zo'n 5 á 6 weken. Ik kan ze dan wel helemaal tam gaan maken, maar dan zijn ze aan mij gewend. De kans is aanwezig dat ze na verhuizing dan weer angstig zijn. Wat ik altijd aanraad is om na verhuizing, de hamster eerst een aantal dagen met rust te laten. Zo kan hij wennen aan zijn nieuwe omgeving, z'n nieuwe hok, andere aanwezige personen en eventueel huisdieren, geluiden enz. Blijf ondertussen wel tegen hem praten zodat hij ook aan uw stem went. Als hij wat gewend is kan je hem wat lekkers aanbieden in z'n hok, denk aan zonnebloem pitjes, een meelworm of stuikje groente/fruit. Als hij dat zonder problemen aanpakt dan kun je voer op je platte hand leggen en kijken of hij het aandurft op je hand te klimmen. Als dat ook allemaal goed gaat kan je proberen je hand (met hamster erop) op te tillen en zo ga je steeds een stapje verder. Een veilige manier voor de hamster om op gepakt te worden is in een kommetje, niet gelijk van boven af. Hamsters zijn van nature prooidieren en kunnen dit als gevaar zien. Sommige hamsters zijn met een week al helemaal gewend en vinden oppakken en alles prima, sommige hamsters kan het maanden duren. Verwacht dan ook niet gelijk wonderen zodra je je hamster in huis heb. Hamsters zijn ook geen knuffel dieren en gezien het schemer/nacht dieren zijn, is het een no go om ze overdag wakker te maken.

 

Handige en nuttige websites 

Meer en uitgebreide informatie over de syrische (goud) hamster

www.goudhamster.nl

 

Nederlandse knaagdierfokkers vereniging

www.kleineknaagdieren.nl

 

Online knaagdier benodigdheden webwinkel

www.drdknaagdierwinkel.nl

 

Online knaagdier benodigdheden webwinkel

http://www.webwinkel-whoopie.nl

 

Gedroogde kruiden en benodigdheden webwinkel

www.rodenttopia.com

 

Gedroogde kruiden webwinkel

www.dieza.nl

 

Hamster Scaping

www.hamsterscapinginfo.nl

 

Rabbithok (verkoopt zelfgemaakte grote hamsterhokken)

www.rabbithok.nl

 

 


Deel dit via