Op dit stukje pagina wil ik laten zien wat geschikte huisvesting is voor een hamster. Elke keer zal er wat bij komen dus het zal de komende tijd nog een beetje rommelig zijn. De foto's die ik ga gebruiken zijn of van mijzelf of anderzijds met toestemming van de maker geplaatst.

Hier alvast een foto van hoe het niet hoort. Eind November 2017 heb ik een dwerghamster overgenomen van iemand, die gehuisvest was in dit kooitje. Ik heb er een cm bij gelegen zodat te zien is hoe klein het kooitje werkelijk is. 40cm! de breedte en hoogte zijn slechts 25cm. Het zou verboden moeten worden dat deze kooitjes verkocht worden als zijnde "goede huisvesting".

Toen Marshmellow hier kwam wonen, kreeg hij uiteraard een grotere kooi en je zag hem helemaal opbloeien. Zijn oude kooitje heeft een enkeltje in de container gekregen.


Inmiddels woont hij in een aquarium van 80x40x50 cm en hij vermaakt zich kostelijk. Hij kan graven en rennen naar hartenlust. Omdat graven zijn hobby is, heb ik er voor gekozen om niet teveel spullen erin te zetten, maar wel een lekkere laag bodem bedekking van houtmot (ook wel zaagsel genoemd), hooi en russelbedding. Marshmellow is toegeëigend door mn oudste zoon, hij woont dan ook op zijn slaapkamer.

1 van onze syren heeft ook een giga aquarium tot zijn bechikking. Het aquarium is maar liefst 130cm lang! Ook hier weinig inrichting zodat hij lekker kan graven en rennen. Ik wil niet zeggen dat "karige" inrichting het beste is, in de toekomst zal ik heus er nog wel wat anders inzetten. Zoveel mensen zoveel meningen. Op facebook is een pagina hoe je aquariums en terrariums prachtig kan scapen. Klik hier om naar HamsterScaping op fb te gaan.

 

Inmiddels is de aqua niet meer zo kaal ingericht maar daar heb ik even geen foto van.


Meer voorbeelden van goede verblijven

Dit verblijf is 120x50x50 cm en de hamster van Tilly Smaal woont hierin. Zoals jullie kunnen zien heeft de geluksvogel die hierin mag wonen, heel veel graafruimte. Ook een lekker renrad om in te rennen en genoeg schuilmogelijkheden in de huisjes.

Dit verblijf van 120x40x40 is van Leah, haar hamster Aart (die hier geboren is in het B4 nest) mag hier in wonen. Uiteraard zit er wel een deksel op anders zou Aart ontsnappen. Ook hier weer een lekkere laag bodem bedekking om in te graven, een mooi groot renrad en schuilmogelijkheden.


De meeste van mijn syren wonen in kooien van 80x50cm en heb ik een flat die per verblijf 100x50cm is, dit is ook de maat die ik minimaal aanraad aan mensen. (Als fokker heb ik helaas de ruimte niet om ze allemaal zo groot te houden) Echter vind ik dat grootte niet alles is. Zo woonde 1 dame hier in een kooi van 60x40, waarom? Ze heeft groter gezeten, maar ze werd daar echt paranoia in. Als een malle aan de tralies knagen, op dr kop hangen enz. En in dichte bakken wou ze alleen maar ontsnappen en is ze ook door het gaas heen gegaan en ontsnapte. Of het nou een kooi was of aquarium of curver bak, ze vond het echt niet leuk. Toen heb ik haar voor nood even wat kleinder gezet omdat ik met wat anders voor haar bezig was. En wat schetste mijn verbazing? ze werd helemaal rustig! ze vind het heerlijk. Ik raad zo klein normaliter echt af, hamsters horen de ruimte te hebben zodat ze lekker kunnen graven. Maar kijk ook naar je hamster zelf! Veel hamsters knagen aan de tralies, oh hoort erbij zeggen veel, het zijn knaagdieren.. NEE dit is stereotype gedrag, de hamster voelt zich niet prettig in zijn of haar huisvesting. Je zult (vaak) zien dat als je grotere behuizing geeft waar ze lekker kunnen graven enz, dat je hamster zich prettiger gaat voelen en minder stereotype gedrag vertoond. Ik ben geen voorstander van "hoe groter hoe beter", omdat ik door de jaren heen ook anders heb ervaren met mijn hamsters. Maar minimal 100x50 is echt een must, als het kan zelfs in aquarium vorm zodat er een dikke laag bodembedekking in kan.