Op dit stukje pagina wil ik laten zien wat geschikte huisvesting is voor een hamster. Elke keer zal er wat bij komen dus het zal de komende tijd nog een beetje rommelig zijn. De foto's die ik ga gebruiken zijn of van mijzelf of anderzijds met toestemming van de maker geplaatst.

Een stukje vooraf. Op het wereld wijde web staat veel info over huisvesting. Zelf houd ik de website van de LICG aan. Hier staat op dat de minimale afmeting van een hamsterverblijf 70x50 cm moet zijn, er staat ook dat een groter hok voor een syrische hamster wel beter is. Maar dat is volledig aan u, ik hou als minimum dan ook de maten van het licg aan. Zelf zijn mijn hamsters gehuisvest in kooien van 80x50 cm of in terrariums en aquariums die groter zijn.

Hier alvast een foto van hoe het niet hoort. Eind November 2017 heb ik een dwerghamster overgenomen van iemand, die gehuisvest was in dit kooitje. Ik heb er een cm bij gelegen zodat te zien is hoe klein het kooitje werkelijk is. 40cm! de breedte en hoogte zijn slechts 25cm. Het zou verboden moeten worden dat deze kooitjes verkocht worden als zijnde "goede huisvesting".

Toen Marshmellow hier kwam wonen, kreeg hij uiteraard een grotere kooi en je zag hem helemaal opbloeien. Zijn oude kooitje heeft een enkeltje in de container gekregen.


Inmiddels woont hij in een aquarium van 80x40x50 cm en hij vermaakt zich kostelijk. Hij kan graven en rennen naar hartenlust. Omdat graven zijn hobby is, heb ik er voor gekozen om niet teveel spullen erin te zetten, maar wel een lekkere laag bodem bedekking van houtmot (ook wel zaagsel genoemd), hooi en russelbedding. Marshmellow is toegeëigend door mn oudste zoon, hij woont dan ook op zijn slaapkamer.

NB. Marshmellow is vlak na zijn 2e verjaardag overleden, ik ben blij dat we hem nog een mooi leven hebben kunnen bieden.

1 van onze syren heeft ook een giga aquarium tot zijn bechikking. Het aquarium is maar liefst 130cm lang! Ook hier weinig inrichting zodat hij lekker kan graven en rennen. Ik wil niet zeggen dat "karige" inrichting het beste is, in de toekomst zal ik heus er nog wel wat anders inzetten. Zoveel mensen zoveel meningen. Op facebook is een pagina hoe je aquariums en terrariums prachtig kan scapen. Klik hier om naar HamsterScaping op fb te gaan.

 

Bovenstaande foto was van 2018, in 2019 heb ik hamsterscaping toegepast in dit aquarium, zie mijn blog hierover.


Meer voorbeelden van goede verblijven

Dit verblijf is 120x50x50 cm en de hamster van Tilly Smaal woont hierin. Zoals jullie kunnen zien heeft de geluksvogel die hierin mag wonen, heel veel graafruimte. Ook een lekker renrad om in te rennen en genoeg schuilmogelijkheden in de huisjes.

Dit verblijf van 120x40x40 is van Leah, haar hamster Aart (die hier geboren is in het B4 nest) mag hier in wonen. Uiteraard zit er wel een deksel op anders zou Aart ontsnappen. Ook hier weer een lekkere laag bodem bedekking om in te graven, een mooi groot renrad en schuilmogelijkheden.


Ik ben opzoek naar foto's van geschikte verblijven, mail me als je het leuk vind dat ik je verblijf hier plaats.