Over ons 

Mijn naam is Sandra (41), moeder van 2 jongens uit 2001 en 2010 en met z’n 3e zijn we gek op dieren. Over het algemeen verzorg ik de dieren zelf, maar zo nu en dan helpen de jongens ook mee. We wonen in een gezellig en leuk dorp genaamd Hippolytushoef, dit ligt boven in Noord Holland vlak bij de afsluitdijk. Naast hamsters hebben we ook een hondje, 4 katten, 2 konijntjes en een 6 tal kippen.

Hoe het begon 

December 2003 was ik met mijn moeder en zoontje in een tuincentrum kerstinkopen doen en ik moest natuurlijk even op de dieren afdeling kijken. Daar stond ze, ze keek me zo lief aan… een wildkleur blauw russisch dwerghamster vrouwtje… ik moest haar hebben en ik kocht haar. Gelijk wat zaagsel en eten e.d. gekocht en ik doopte haar om tot Luna, een kooi hoefde ik niet te kopen want ik had er nog één staan van mijn allereerste hamstertje ongeveer 20 jaar geleden dus dat kwam mooi uit. Thuis aangekomen bleek ze niet zo lief te zijn als dat ik dacht dat ze was, maar ja, weg doen doe je ook niet. Niet veel later kocht ik Benji, een wildkleur russisch dwerghamstertje. Toen ik hem zag zat hij in wintervacht, wat ik niet wist op dat moment want ik kocht hem om hoe hij er toen uitzag. Van Luna en Benji wou ik baby’s maar Luna wou niet, achteraf maar goed want ik was veel te bang dat haar karakter erfelijk was. Toen ik Luna en Benji had kwam ik ook op het Hamsterforum, 20 dec. 2003 meldde ik mij daar aan. Één dag voor mijn verjaardag dat weet ik nog heel goed. Daar aangekomen werd ik helemaal verliefd op de crème syrische hamsters van voormalig Hamstery El Dorado, ik geloof dat ik niet de enige was die verliefd op ze werd…Ik wou dus Syrische hamsters en zo kwam het dat ik Ziggy kocht. Ziggy was een geel witband langhaar, wat ik toen niet wist want ik dacht gewoon dat hij crème witband langhaar was. Niet zo heel veel later kocht ik een crème Syrische hamster bij een fokker via dat forum, dat was Noa. Na veel lezen en met andere fokkers praten heb ik 26 Januari 2004 mijn hamstery opgezet. Van Ziggy en Noa zou ik in maart 2004 mijn eerste nestje Syrische hamsters krijgen. Ondertussen had ik in januari 2004 ook Laila en Liam gekocht bij een fokker, 2 goud kleurige Syren. Laila en Liam waren broer en zus, vanzelf sprekend hebben die samen geen nestje gehad. Voor beide kocht ik andere partners aan. Mijn eigen il Criceto lijn stamt af van deze 2 hamsters. Ik heb verschillende kleurtjes gefokt, maar goud is altijd geweest.

Showen 

Toen ik mijn hamstery opzette, ben ik gelijk lid geworden van een knaagdier vereniging. Nu beter bekend als de NKV maar toen heette het de NMC. Regelmatig won ik prijzen op knaagdier evenementen, zelfs beste van de show. De sport is dan om je hamsters te fokken zoals ze beschreven staan in de standaard. Uiteraard zonder de gezondheid en karakter uit het oog te verliezen. Door persoonlijke en gezondheids redenen, ben ik nu wat minder actief met showen elders in het land. Wel show ik bij een plaatselijke vereniging.

Foto's gemaakt op verschillende keuringen door de jaren heen.


2004

2008

2008

20092010

2018

2011

2019

2011

2019

2013


Fokken, ons doel. 

Ik fok met als doel om mooie, lieve en gezonde hamsters te fokken die een mooie leeftijd behalen, dat is ons grootste streven en hoofddoel. Dit om het ras te verbeteren en te behouden. Ik maak geen onderscheid in die 3 dingen omdat ik het even belangrijk vind. Om dit doel te behalen fokken we een x aantal nestjes per jaar, waar we na selectie 1 of meerdere jongen uit aanhouden om daar weer mee verder te fokken. Helaas kunnen we niet alle hamsters aanhouden, de overige jongen komen dan te koop. Ik fok dus niet voor de verkoop, maar voor mezelf om verder te kunnen met m’n hobby. Zoals hier boven beschreven, doen onze hamsters zo nu en dan ook mee aan knaagdieren shows, qua uiterlijk moeten ze dan voldoen aan de standaard van de KLN. In die standaard staat beschreven hoe een syrische hamster er uit hoort te zien. Ons streven is dan ook om onze hamsters zo goed mogelijk naar die standaard te fokken, zonder ons hoofddoel uit het oog te verliezen. Die standaard is de leidraad van het fokken.

Kleuren 

Ik vind bijna alles wel mooi, maar helaas (misschien ook maar beter ook) heb ik daar niet de ruimte voor. De gouden draad in mijn hamstery, is nog steeds de goud kleur. Sinds 2019 is daar een trico lijn met verschillende kleuren bijgekomen. Een goede drie-kleur fokken is nog een hele uitdaging, maar die ga ik graag aan.

Fokbeleid 

Over het algemeen worden de dames vanaf 4 á 5 maanden ingezet, maar er kunnen wel eens omstandigheden ontstaan dat ze eerder ingezet worden. (Bijvoorbeeld als ze dreigen groter te worden dat gemiddeld, dan is het verstandig om ze wat eerder in te zetten ivm de vruchtbaarheid.) Mijn mening en ervaring is dat ze rond die leeftijd lichamelijk en mentaal goed in staat zijn een nestje groot te brengen. Gemiddeld gezien over de afgelopen jaren dat ik fok is de leeftijd rond de 5 á 6 maanden dat ze een 1e nest krijgen. Soms komt het voor dat ze 2 nestjes krijgen, als ik daarvoor kies zit daar over het algemeen minimaal 3 maanden tussen zodat de dame goed hersteld is en op kracht is om eventueel een 2e nest aan te kunnen. Mannetjes worden ingezet wanneer ik ze nodig heb, maar over het algemeen niet voor ze 6 maanden zijn. Voor beide geld dat het qua gezondheid niet goed is om ze te jong inzetten, dus dit doen we dan ook niet. Ik ben niet van mening dat je moet wachten tot het mannetje ouder is en zich “bewezen” heeft dat hij gezond oud kan worden. Als een dier uit een goede en gezonde lijn komt vind ik het onnodig en zonde om te wachten.

Onze hamster huisvesting 

Onze hamsters zijn gehuisvest in kooien van 80x50 cm. Zo hebben ze lekker de ruimte en kan er een groot renrad in. Een aantal van onze hamsters wonen in grote aquariums en terrariums.